d.u.o.

Projekti
ZAJEDNIČKA AKCIJA
O.P.S. / Omladinska Pozorišna Scena Paraćina
Od 10. do 22. Avgusta
Umetnički prostor U10

Omladinska Pozorišna Scena Paraćina postoji od 2011. godine pod mentorstvom Uroša Mladenovića kao sekcija otvorenog tipa namenjena mladima zainteresovanim za glumu i pozorište kao i šire kulturu. Gostovali su širom Srbije i učestvovali na festivalima kao što su Festival omladinskih scena u Bačkoj Palanci, Obrenovačkim pozorišnim susretima, Majskim igrama u Bečeju i Juventafest-u u Sarajevu. U Paraćinskom pozorištu 2019. godine održana je premijera prve predstave „Hoću napolje“, koja je od tada gostovala u mnogim mestima širom Srbije pa čak dospela i do festivala kao što je Juventafest, dok su već sledeće osvojili Specijalnu nagradu za predstavu ,,Ko je meni Antigona?“.
Usled političkih okolnosti, odnosa gradske vlasti i nadležnih institucija prema kulturi i obrazovanju, OPS gubi prostor za rad kao i zabranu mentorstva Uroša Mladenovića.


U okviru projekta Podijum, pod idejom promišljanja zajednice, zajedničkog prostora, demokratizacije kulture i emancipacije mladih ljudi, OPS će preuzeti prostor galerije u periodu od 12 dana tokom kojih će isti koristiti kao prostor za okupljanje, eksperiment, rad i predstavljanje.


Kako možemo da sačuvamo i razumemo značaj ovakvih prostora za mlade ljude, ne samo kao mesto specifičnog rada već i igranja, kritičkog mišljenja, kreativnosti i slobode?


Članovi OPS-a koji će učestvovati na projektu su Milica Ranđelović, Bogdan Ćolić, Tina Prvulović, Natalija Nešić


Na linku možete pročitati otvoreno pismo članova grupe povodom zatvaranja sekcije
https://docs.google.com/document/d/1zVSXZ07qJw3bQx3Im8gAXiDAx8BHXY1J/edit