d.u.o.

Projekti
IZLOŽBA I PRATEĆI PROGRAM
Obrazovanje s korenom
Od 7. do 14. Septembra
Umetnički prostor U10

Obrazovanje igra ključnu ulogu u formiranju pojedinaca i društava. Ono predstavlja kamen temeljac za sveukupni razvoj i napredak jedne zajednice. Međutim, da bi obrazovanje bilo istinski efikasno, neophodno je da ima „koren“ – čvrste osnove koje pružaju stabilnost i omogućavaju dugoročni rast.

Obrazovanje se takođe može posmatrati kao umetnički postupak koji podstiče kritičko razmišljanje, inovativnost i eksperimentisanje. Pojedinci su aktivni kreatori svog obrazovanja, postavljajući pitanja, istražujući i stvarajući nove perspektive.IZLOŽBA OBRAZOVANJE SA KORENOM


Povod za seriju događaja na temu „Obrazovanje sa korenom“ jeste mini izložba istog naslova koja se sastoji od crteža, fotografija i tekstova. Ova izložba je rezultat saradnje umetnika Selmana Trtovca sa Filološkom gimnazijom u Beogradu i profesorkom književnosti Draganom Ćećez Iljukić. Izložba istražuje generacijske veze, vremenski tok i kontinuitet obrazovanja. Konkretno, izložba ilustruje životne priče nekoliko porodica čiji su članovi kroz više generacija pohađali istu školu.

Serija programa ima za cilj pokretanje neophodnog dijaloga o značaju obrazovanja kroz umetnost. Kroz ove razgovore, želimo istražiti različite perspektive i ideje o obrazovanju, kako bismo bolje razumeli njegov uticaj na pojedince, zajednicu i društvo uopšte.IZLOŽBA GRADSКA GERILA I ŠКOGRAD

 

U okviru Podijuma Društvo udružene odgovornosti poziva na saradnju lokalne inicijative: Gradsku Gerilu i Istraživački centar Škograd, a sve to kroz hibridne formate radionica, vežbi i diskurzivnog programa.

Gradska Gerila je kreativna laboratorija koja se oslanja na principe samoorganizacije mladih, njihovog kreativnog udruživanja, vršnjačke edukacije i alternativnih oblika obrazovanja. Sinergijom različitih činilaca nastaju specifični kreativni prostori za realizaciju raznovrsnih ideja na polju umetnosti i socijalnog aktivizma u cilju aktivnog učešća mladih u oblikovanju sopstvenog urbanog okruženja i jačanju civilnog društva.

Škograd je projekat započet kao inicijativa tri kolektiva: Škole urbanih praksi (Gradska Gerila), Škogleda i udruženja Political Space Matters, u partnerstvu sa osnovom školom “Vlada Obradović Kameni‘’ u Beogradskom naselju Ledine. Njihov rad fokusiran je na pitanja koja su najčešće izostavljena iz urbanih planiranja i obrazovnih praksi: mobilizacija zajednice i učenje putem otkrića isprepletano sa idejom o izgradnji socijalnog kapaciteta za agensnost i promenu.


PRATEĆI PROGRAM


MISLITI OBLIKE / GOVORITI OBLIKE / OBLIKOVATI DRUŠTVENO ZAJEDNIŠTVO

Ana Pinter (Gradska Gerila)
Nedelja, 9. septembar; četvrtak, 14. septembar


Otvaranje izložbe „Porodične niti / Jedan život je suviše kratak / Education with roots“ Selmana Trtovca 
Sreda, 6. septembar u 19:00

 

Vođenje kroz izložbu u galeriji U10 i razgovor o projektu Commons – Društvo udružene odgovornosti, sa gostima i đacima iz Filološke i Pete beogradske gimnazije
Četvrtak, 7. septembar u 19:00


Participacija publike u savremenoj muzici
/ Predavanje i (zajedničko) izvođenje
Maja Bosnić (Gradska Gerila)
Petak, 8. septembar u 20.00


Šta je muzika i zašto je slušamo?
Predavanje
Miloš Jovanović (Gradska Gerila)
Nedelja, 10. septembar u 19.00


ChezMira (še_mira) KodMire
Mirjana Utvić (Gradska Gerila, Škograd)
Ponedeljak, 11. septembar od 17.00 do 22.00


Priče iz Škograda
Utorak, 12. septembar u 19.00